Gefeliciteerd, je hebt het huis van je dromen gevonden! Maar voordat je de nieuwe eigenaar wordt, moet er nog een aantal zaken geregeld worden. Het kopen van een huis gebeurt namelijk door middel van een schriftelijk koopcontract en een notariële akte. Het is belangrijk om het juridische fundament van het huis te checken, zodat je goed voorbereid bent en niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Wij helpen je hier graag bij.

Overdracht van het huis en kosten
Het is gebruikelijk dat de koper de notaris kiest en dus ook de kosten betaalt. Je kunt ook afspreken dat jouw notaris het koopcontract opstelt. Bij nieuwbouwhuizen is er vaak één notaris die alle overdrachten van de huizen uit het project verzorgt. Verder moet de koper in de meeste gevallen de zogenaamde overdrachtsbelasting betalen. Deze belasting moet betaald worden op het moment dat de akte bij de notaris wordt ondertekend waarmee de eigendom wordt overgedragen.

Bedenktijd bij koopcontract
Als je het koopcontract hebt getekend, heb je als koper in sommige gevallen nog een bedenktijd van drie volle dagen. Deze bedenktijd gaat in op de dag nadat je het koopcontract hebt ontvangen en eindigt in principe op de derde dag om 24.00 uur. De bedenktijd kan langer zijn vanwege weekend en feestdagen. Wil je als koper tijdens de bedenktijd van de koop af, dan moet je dit aan de verkoper laten weten vóór het einde van de bedenktijd. Het is hierbij het beste om dit schriftelijk te doen.

Mogelijkheden om de koop te ontbinden
In het koopcontract kun je met de verkoper afspreken dat er (andere) mogelijkheden zijn om de koop te ontbinden. Bijvoorbeeld als na een bouwkundige keuring blijkt dat er veel aan het huis verbouwd moet worden of als blijkt dat je geen lening van de bank kunt krijgen. Het is belangrijk om deze mogelijkheden tot ontbinding juridisch juist vast te leggen in het koopcontract. Hiermee helpen wij je en de verkoper graag.

(Nieuwe) hypotheek en financiering

Hoe kies je de juiste bank voor een hypotheek?
Als je geld wilt lenen om een woning te kopen of te verbouwen, vraagt de bank meestal om een hypotheekrecht op je huis. Hiervoor is een notariële akte nodig. Overdrachtsbelasting verschillende tarieven. Stukje starters vrijstelling, 2% en 10,4 %.

Wat is een hypotheekrecht?
Een hypotheekrecht betekent dat de bank zeker wil zijn dat je het geleende geld terugbetaalt en daarom een recht van hypotheek op je huis wil hebben. Dit betekent dat je gebonden bent aan beperkingen, zoals het vragen van toestemming aan de bank voordat je je woning mag verhuren. De beperkingen staan in de hypotheekakte en hier kunnen wij je verder over informeren.

Wij staan voor u klaar

Familierecht Onroerend goed

Caroline de Nerée tot Babberich

Notaris & partner

Onroerend goed Expats

Lonneke Feddes-van der Plas

Notaris & partner

Onroerend goed

Maurits Welbergen

Kandidaat-notaris