Waarom is het belangrijk om een testament op te maken?
Als je niet getrouwd bent, ben je niet automatisch erfgenaam van je partner. Daarom is het belangrijk om een testament op te maken. Hierin kun je bijvoorbeeld vastleggen wie er voor je kinderen moet zorgen als je komt te overlijden.
Ben je eerder getrouwd geweest? Dan is het verstandig om te kijken wat dit betekent voor je nalatenschap.
Ben je getrouwd, dan is het raadzaam om te bekijken of het wettelijke systeem voor jullie situatie voldoet.
Ben je ondernemer, dan is een maatwerk testament bijna altijd een must.
Ben je ongehuwd en heb je geen kinderen, dan zou je na moeten denken over wie je wil dat je erfgenamen zijn en of het wettelijke systeem voldoet
Ook kun je nadenken om in je testament goede doelen op te nemen die je na aan het hart liggen.
Kortom er zijn een hoop situaties, waarin het toch belangrijk is na te denken over een testament. Wij kunnen je hierin adviseren.

Wat zegt de wet?
Als je getrouwd bent, erft je echtgenoot op grond van de wet. Als je kinderen hebt, delen zij ook mee in je nalatenschap, zij staan wel in de wacht en krijgen niet meteen iets. Als je geen echtgenoot of afstammelingen hebt, erven je familieleden. In een testament kun je van deze wettelijke regels afwijken door andere erfgenamen te benoemen of wettelijke erfgenamen een kleiner of groter deel te geven. Om een geldig testament op te maken heb je een notaris nodig die je wensen vastlegt in een notariële akte en zorgt voor registratie in het Centraal Testamentenregister.

Uitsluitingsclausule
Een veelvoorkomende reden om een testament op te maken is de uitsluitingsclausule. Hiermee kun je regelen dat je erfgenamen bij een scheiding je nalatenschap niet hoeven te delen met hun ex-partner.

Goed doel opnemen
Tegenwoordig nemen mensen steeds vaker goede doelen op in hun testament, ook naast hun familie of andere erfgenamen. Zo kun je organisaties die je na aan het hart liggen na je overlijden een extra steuntje in de rug geven.

Executeur
Als je niet vastlegt wie alles moet regelen na je overlijden, moeten je erfgenamen dat doen. Dit kan onenigheid geven of onpraktisch zijn als erfgenamen ver uit elkaar wonen of er geen tijd voor hebben. Daarom is het vaak prettig om in je testament vast te leggen wie het voortouw moet nemen.

Denk aan je sociale media
Als je niets regelt, gaat je leven op sociale media na je overlijden gewoon door, met alle pijnlijke gevolgen voor je nabestaanden. Door in je testament vast te leggen wat er met je sociale media-accounts moet gebeuren, voorkom je dit.

Testament beoordelen
Een goed testament houdt rekening met wettelijke regels en jouw persoonlijke situatie en wensen. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een notaris om een geldig testament op te maken. Heb je al een testament en wil je zeker weten dat de uitwerking nog steeds is zoals je beoogt? Laat het dan eens beoordelen. Wij kunnen je adviseren of het nodig is om je testament aan te passen.

Wij staan voor u klaar

Familierecht Onroerend goed

Caroline de Nerée tot Babberich

Notaris & partner

Familierecht Expats

Mireille van Velde

Kandidaat-notaris

Familierecht Expats

Shaila Tang Ali

Kandidaat-notaris