Scheiden kan een emotionele periode zijn waarin er veel zaken geregeld moeten worden, zoals de verdeling van bezittingen, wie er in het huis blijft wonen, hoe het zit met pensioen en alimentatie en wat er gebeurt met de kinderen. Het is belangrijk om te weten waar je aan toe bent en wat er allemaal bij komt kijken. Wij kunnen je helpen om alles op een rijtje te zetten en goede afspraken te maken, zodat je verder kunt met je leven. We kunnen zelfs een advocaat regelen als dat nodig is.

Woning en hypotheek
Als jullie beiden eigenaar zijn van de woning en een van jullie er wil blijven wonen, dan is een akte van verdeling nodig. Als het inkomen en vermogen van de partner die in het huis blijft voldoende zijn, gaat de bank meestal akkoord. Als de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis, moet er naar andere oplossingen worden gekeken. Bij het verkopen van de woning en het kopen van een nieuwe woning zijn er ook tal van regels waar je rekening mee moet houden. Wij helpen je hier graag bij en kunnen kijken naar jouw mogelijkheden, de benodigde documenten regelen, de gevolgen van de afspraken vastleggen, en indien nodig je koppelen aan de juiste adviseur.

Onderling verrekenen en testament aanpassen
Als de hypotheek lager is dan de waarde van het huis (overwaarde), dan moet de ene partner de ander uitkopen. Maar er zijn vaak ook nog andere financiële zaken die verrekend moeten worden, zoals kapitaal- en levensverzekeringen, spaarpolissen, pensioen en andere inkomensbestanddelen. Wij kunnen je hierbij adviseren en financiële experts inschakelen. Daarnaast kijken we ook of en hoe het testament aangepast moet worden.

Rechter of burgerlijke stand
Als jullie getrouwd zijn, moet het huwelijk ontbonden worden via de rechter. Geregistreerde partners kunnen dit via de burgerlijke stand regelen met behulp van een notaris of advocaat. Als er minderjarige kinderen zijn, komt de rechter er wel aan te pas. Hoe je je samenlevingscontract ontbindt, staat in het contract. Vaak kun je dit zelf doen, maar de notaris kan helpen bij het maken van afspraken over de situatie na ontbinding.

Wij staan voor u klaar

Familierecht Onroerend goed

Caroline de Nerée tot Babberich

Notaris & partner

Familierecht Expats

Mireille van Velde

Kandidaat-notaris

Familierecht Expats

Shaila Tang Ali

Kandidaat-notaris