Levenstestament / volmacht

Heb je je wel eens afgevraagd wie jouw zaken regelt als je zelf niet in staat bent om dat te doen? Bijvoorbeeld als je ziek bent of door andere omstandigheden afhankelijk wordt van anderen? Met een levenstestament kun je ervoor zorgen dat jouw belangen worden behartigd op de manier zoals jij dat wilt.

Maar wat kun je precies regelen in een levenstestament? Je kunt bijvoorbeeld iemand machtigen om namens jou je administratie te regelen, zoals het betalen van rekeningen, het kopen en verkopen van bezittingen en het doen van belastingaangiften. Als je opgenomen wordt in een zorginstelling kan deze persoon namens jou optreden, bijvoorbeeld bij het verkopen van je woning of het onderbrengen van je huisdieren. Ook kun je vastleggen wanneer, aan wie en tot welk bedrag deze persoon namens jou giften mag doen.

Als je een onderneming hebt of aandeelhouder of bestuurder bent in een bv, kun je ook iemand benoemen die namens jou optreedt tijdens de periode waarin jij niet in staat bent om dit te doen.

Medische wensen
Daarnaast kun je in een levenstestament ook jouw medische wensen vastleggen. Wil je bijvoorbeeld dat artsen er alles aan doen om je in leven te houden als je ernstig ziek bent of dementeert? Of wil je juist dat bepaalde behandelingen dan niet meer worden gedaan? In een levenstestament kun je iemand benoemen die namens jou met behandelaars kan overleggen en conform jouw wensen kan beslissen.

Later wijzigen
Belangrijk is dat de persoon die jij benoemt om jouw wensen uit te voeren jouw volledige vertrouwen heeft en jouw wil respecteert. Bespreek daarom alles goed met deze persoon en overweeg om meerdere personen aan te wijzen die specifieke taken op zich nemen. Zolang je nog in staat bent om je eigen wil te bepalen, kun je op elk moment je levenstestament wijzigen.

Wil je meer weten over wat je allemaal kunt regelen in een levenstestament en het belang van een volmacht? Neem dan gerust contact met ons op.

Wij staan voor u klaar

Familierecht Onroerend goed

Caroline de Nerée tot Babberich

Notaris & partner

Familierecht Expats

Mireille van Velde

Kandidaat-notaris

Familierecht Expats

Shaila Tang Ali

Kandidaat-notaris