DGA en familiebedrijf

Voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) en familiebedrijven liggen zakelijk en privé heel dicht bij elkaar, zowel persoonlijk als juridisch. Wij kunnen jou daarbij goed ondersteunen. Zowel de structuur van je onderneming moet op orde zijn, maar ook de eventuele afspraken die je met je partner maakt in huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden, samenlevingscontract en (levens)testament(en).

Daarnaast kan een familiestatuut een goed middel zijn om vast te leggen hoe de familie zich moet of kan verhouden tot het familiebedrijf. Mag een familielid bijvoorbeeld aandeelhouder zijn zonder ervaring elders te hebben opgedaan? Wie mogen er aandeelhouder zijn en wat doen bij huwelijk, echtscheiding of overlijden? Wie mag dan de aandelen verkrijgen en tegen welke prijs? Al deze afspraken moeten juridisch en fiscaal goed op elkaar zijn afgestemd. Het familiestatuut maken wij vaak op in samenspraak met de DGA en zijn familie.

Bovendien zal het familiestatuut, tezamen met de huwelijkse voorwaarden / partnerschapsvoorwaarden en testamenten, goed afgestemd moeten zijn op fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten als het gewenst is dat er belasting bespaard zal worden als de volgende generatie het bedrijf voort zal zetten. Daarbij werken wij graag samen met jouw accountant, fiscalist of juridisch adviseur. Zo zorgen we ervoor dat jouw organisatie een passende structuur heeft die past bij jouw specifieke situatie en behoeften.

Wij staan voor u klaar

Ondernemingsrecht

Eelko Smit

Notaris & partner

Ondernemingsrecht

Wouter Admiraal

Kandidaat-notaris & partner