U heeft het huis van uw dromen gevonden! Gefeliciteerd. Wij helpen u graag uw droom te laten uitkomen door het juridische fundament van het huis te checken. Zo bent u goed voorbereid en komt u als u eenmaal eigenaar bent van het huis niet voor onaangename verrassingen te staan.

Advies bij koop van een huis

Met het vinden van het huis van uw dromen bent u er nog niet. Een huis koopt u door met de verkoper een schriftelijk koopcontract te sluiten. Daarna moet het huis nog aan u worden overgedragen door een notariële akte. Als de akte is ingeschreven in het Kadaster bent u (pas) echt eigenaar en kunt u met recht zeggen: 'het huis is van mij'. Voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. U kunt een bouwkundige keuring en een taxatie doen, maar het is ook belangrijk te weten hoe uw huis er juridisch voorstaat. Daar helpen we u graag bij.

Koopakte

Het is niet verplicht om uw notaris het koopcontract te laten maken, maar het geeft u wel veel zekerheid. In het koopcontract spreekt u onder meer met de verkoper af wanneer het huis in eigendom aan u wordt overgedragen. De overdracht van de eigendom gebeurt door een notariële akte die door uw notaris in het Kadaster wordt ingeschreven.

Overdracht huis

Het is veelal gebruikelijk dat de koper uw notaris kiest. Als koper betaalt u dan ook de kosten van uw notaris. U kunt bovendien afspreken met de verkoper dat uw notaris het koopcontract opstelt. Als u een nieuwbouwhuis koopt, geldt vaak dat er één notaris is die alle overdrachten van de huizen uit het project verzorgt. In de meeste gevallen moet de koper de zogenaamde overdrachtsbelasting betalen. Dit is 2% over de koopprijs of over de waarde van de woning. De overdrachtsbelasting moet worden betaald op het moment dat bij uw notaris de akte wordt ondertekend waarmee de eigendom wordt overgedragen.

Bedenktijd

Als u het koopcontract getekend hebt, kunt u in sommige gevallen nog van de koop af. Er is voor de koper namelijk op grond van de wet een bedenktijd van drie volle dagen. De bedenktijd gaat in op de dag nadat de koper (een afschrift van) het koopcontract heeft ontvangen en eindigt in principe op de derde dag om 24.00 uur. De bedenktijd kan langer zijn dan drie dagen in verband met het weekend en feestdagen. Wilt u als koper tijdens de bedenktijd van de koop af (ontbinden), dan moet u ervoor zorgen dat u dit de verkoper vóór het einde van de bedenktijd hebt laten weten. Het beste kunt u dat schriftelijk doen.

Mogelijkheden om de koop te ontbinden

De bedenktijd geldt op grond van de wet. In het koopcontract kuny u met de verkoper afspreken dat er (andere) mogelijkheden zijn om de koop te ontbinden. Bijvoorbeeld als na een bouwkundige keuring blijkt dat er veel aan het huis verbouwd moet worden of als blijkt dat u geen lening van de bank kunt krijgen. Het is belangrijk om deze mogelijkheden tot ontbinding juridisch juist vast te leggen in het koopcontract. Hiermee zijn we u en de verkoper graag van dienst.