U bent niet de enige die droomt van een (tweede) huis in het buitenland. Maar welke juridische en fiscale gevolgen heeft het kopen van een huis in het buitenland? De regels in het buitenland wijken namelijk vaak af van die in Nederland.

Internationaal erfrecht

Als u een huis koopt in het buitenland is vooral van belang te weten wat de wet regelt voor het geval u overlijdt. Deze regels worden 'erfrecht' genoemd. Elk land heeft eigen regels van internationaal (erf)recht. In het land van uw nationaliteit en het land waar uw huis staat, kunnen verschillende regels gelden. Vaak kan bij het maken van een testament door middel van een zogenaamde rechtskeuze worden bepaald welk erfrecht van toepassing is op uw erfenis. Als u al een testament in Nederland hebt, is het van belang bij ons te informeren of dit testament ook in het buitenland geldt.

Erfbelasting

Naast het vaststellen van het geldende erfrecht moet u rekening houden met de erfbelasting. Als u bezittingen hebt in Nederland maar ook in een ander land, loopt u het risico dat uw erfgenamen over een gedeelte van uw bezittingen tweemaal successiebelasting moeten betalen. Er is regelgeving waarmee in zo'n geval vermindering van erfbelasting kan worden bereikt, maar in sommige gevallen wordt toch een stukje dubbele belasting betaald.

Huis kopen in het buitenland

Bij het kopen van een huis in het buitenland moet u dus niet alleen rekening houden met het erfrecht, maar ook met de erfbelasting. Het is verstandig van tevoren bij ons te informeren wat de fiscale gevolgen zijn in geval van overlijden. Als u een huis koopt in het buitenland of al gekocht hebt, is het van belang dat u ons daarover informeert. Wij zoeken dan samen met u een duurzaam juridische en fiscaal optimale oplossing voor uw droomhuis in het buitenland.